Tuesday, October 24, 2017

Rootsi pood ehk Soomanni kauplus ja metsavennad

Maigi ja René Rootsi poe ees. Foto on inspireeritud Grant Wood`i 1930. aasta maalist "Ameerika gootika"

Rootsi raudteejaama juurde kuulub ajalooliselt üks poehoone, mille ehitas Jaan Soomann 1936. aastal. 1966. aastal ostis selle maja Aliide Rüütel, kes elas seal oma elu lõpuni - 1996. aastani. Peale seda ei ole maja kasutust leidnud. Kadunud on laut ja kuur ning hoone vajab hoolitsust. Kui raudteejaama soetasime, siis poehoone jaama juurde ei kuulunud, aga tänaseks on see küsimus lahenenud ja krunt moodustab terviku.
Ehitaja ja kaupmees Jaan Soomann paremal.
Aliide Rüütel Paremal.
*     *     *
Jaanuaris 2014 pidasime Vana-Läänemaa Ajaloo Seltsiga kaupluses ajaloopäeva, kus oli teemaks kuulsa metsavenna Ants Kaljuranna grupi poolt 1947. a. korraldatud Rootsi poe kaupade rekvireerimine. Mati Mandel on metsavendadest ja Ants Kaljurannast kirjutanud põhjaliku raamatu "Kogu tõde Hirmus-Antsust" ja pidas metsavendade poeskäigust ettekande.
Rootsi poes Vana-Läänemaa Ajaloo seltsiga.Paremal ajaloolane Mati Mandel, 2014
Mati Mandel "Kogu tõde Hirmus-Antsust"
Ants Kaljurand ehk Hirmus-Ants
1947. - 1948. aastal sai metsavendade põhibaasiks punker Rootsi jaama ja Vastupä küla vahel Soopaju metsas. Nii et Rootsi jaam ja pood asusid metsavendade punkrile päris lähedal.
Punkri asukoht
Tänavu täitus kuulsa metsavenna Ants Kaljuranna sünnist 100 aastat ja sellega seoses toimus Pärnus konverents "Ants Kaljurand 100". Konverentsil räägiti metsavendade tegevusest Eesti vabariigi heaks, vaenlase loodud kuvandist kui ka seda, kuidas võiks seda teemat edasi käsitleda. 
Eerik-Niiles Kross tegi oma ettekandes ettepanekud terminoloogia kasutamiseks metsavendadest kõnelemisel, et me ei võtaks üle vaenlase retoorikat, kes on aastakümneid propaganda käigus loonud metsavendadest kuvandit kui fašistlikest bandiitidest. Sellest ettekandest mõned slaidid:
Kes olid metsavennad
Metsavendade lendleht 1946
Kuvandi areng
Eesti terminoloogia ettepanekud

*     *     *

Grant Wood "Ameerika gootika", 1930

No comments:

Post a Comment