Sunday, April 12, 2020

Maastikumaal

René Reinumäe poogitud puu (Foto: Merit Hirvoja-Tamm)
Rootsi jaamas on säilinud algne haljastusskeem parkide näol. Pargid oleme võsast puhastanud, otsa saanud puud ja põõsad asendanud. Hukkunud pärnade asemele oleme maja lähedust arvestades erinevaid püstisi puude vorme istutanud - püramiidtammesid, püramiidkastaneid, tüviõunapuusid.



Parkidesse oli nõukogude ajal istutatud sireleid, mis olid hoogsalt võsunud ja varjasid valguse läätspuudelt, mille hekid olid algupäraselt parke ääristama mõeldud. Kuna see kooslus ei toiminud, siis eemaldasime sirelid.
Heki sisse on lisatud nii valgete kui ka roosade õitega tatari kuslapuud. Nii et kevadine õitsemisaeg on värviküllane koos kollaste läätspuuõitega.
Maigi Magnus "Intiimsed sirelid"
Jaama ümbritseb 3 ha maad, mida René on igal aastal kujundanud erinevate istikutega ja kasutanud olemasolevaid nooremaid puid leinavormide pookimiseks. Kõige kõrgem leinavorm on poogitud jalakale, mis on 8m kõrgune. Nii et Soomanni poehoone kõrvale on kujunemas palmipuude park. Sest suuri palmipuid pikad langevad jalakad ja pihlakad meenutavadki.




Kui majade ümbruses on pinnast kruusaga täidetud, siis ülejäänud maa on Läänemaale omaselt madal, märg ja savine. Nii et kasvamine on puude jaoks kohati üsna vaevaline. See-eest võsa kasvab siin hästi ja on tänuväärne seltskond istikutele, varjutades põletavat kevadpäikest ja leevendades tugevat tuult.



René eesmärk ongi siia kujundada maastikumaal erinevate puude liikidest ja sortidest. Leht- ja okaspuuvormidest, mis oleksid püstised, kerajad, looklevad, allapoole painduvad kui ka ronivad.








Peale võrakuju on paljudel sortidel varieeruva värviga lehed ja okkad. Kirjud, rohelised, kollased, punased, sinised. Meil kasvavad vahtrad, mis on terve hooaja punased, aga ka vahtrad, mis suvel on rohelised, aga sügisel muutuvad vastavalt sordile kas kollaseks või punaseks.





Lehekujusid on sortidel üllatavalt põnevaid, näiteks kasvavad meil sulglehised kastanid ja lõhislehine kask.

Pookimiseks on paras aeg siis, kui jalakas hakkab õitsema. Mõne päeva pärast ongi see aeg käes.
René Reinumäe skulptuur, mis asub Lätis Pedvale skulptuuripargis


No comments:

Post a Comment